1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 1 септември 2018 година ПРЗ, които съдържат неоникотиноиди, ще бъдат забранени за употреба във Франция

От 1 септември 2018 година ПРЗ, които съдържат неоникотиноиди, ще бъдат забранени за употреба във Франция

Срещу забраната са френските организации на растениевъдите и на производителите на препарати за растителна защита

От 1 септември 2018 година препаратите за растителна защита, които съдържат неоникотиноиди, ще бъдат забранени за употреба във Франция. Наредбата е гласувана от Националното събрание в Париж. Възможни са обаче редица изключения, които могат да бъдат въведени от три министерства - земеделското, на околната среда и на здравеопазването.

Все още няма пълна яснота какви ще бъдат тези изключения. При определянето им министрите трябва да се съобразяват с изследванията на френската служба за сигурност на храните. Тя е натоварена да направи окончателен анализ на ползите и рисковете от използването на неоникотиноидни вещества и да ги сравни с други препарати за растителна защита.

Френският министър на околната среда Сеголен Роаял изтъкна в тази връзка, че трябва да има ясна перспектива, за да могат компаниите да инвестират в разработването на алтернативни препарати.

Законопроектът за забраната на неоникотиноидите предстои да бъде обсъден във френския Сенат, който многократно се е изказвал против точна дата за влизането й в сила.

Срещу забраната са и френските организации на растениевъдите и на производителите на препарати за растителна защита. Те смятат, че няма научни доказателства за вредите от неоникотиноидите и се опасяват, че едностранното спиране на употребата им ще ощети фермерите в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.