1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 10 януари започва подаване на данъчните декларации в НАП

От 10 януари започва подаване на данъчните декларации в НАП

Важно за земеделските стопани е, че минималният осигурителен доход за тях, както и за тютюнопроизводителите, се увеличава от тази година с 20 лева

Данъчната кампания започва на 10 януари, заради промени в законодателството, съобщават от Националната агенция за приходите. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на 10-ти, посочват от звеното. Минималният осигурителен доход за земеделците е повишен с 5%. 

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите – 30 април. През март ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис. Данъчната декларация може да се подаде по електронен път или и на място в офисите на Агенцията. Важно за земеделските стопани е, че минималният осигурителен доход за тях, както и за тютюнопроизводителите, се увеличава от тази година с 20 лв. - от 400 на 420 на месец. Решението беше взето от депутатите в началото на декември. Годишното приключване на данъчно осигурителните сметки на гражданите и фирмите ще бъде извършено от НАП от 1 до 9 януари. Плащания чрез електронната система за разплащане без такси или т. нар. виртуален POS се приемаха до края на последния работен ден на 2019-та. До тогава и земеделците избираха реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година. Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи директно от служителите на телефона на Информационния център на звеното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.