1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 10.03.2015 г., на територията на цялата страна стартира ваксинацията на говеда и овце срещу болестта "Син език"

От 10.03.2015 г., на територията на цялата страна стартира ваксинацията на говеда и овце срещу болестта "Син език"

Ваксината е срещу серотип 4

Считано от 10.03.2015 г., на територията на цялата страна стартира ваксинацията на говеда и овце срещу болестта "Син език", в изпълнение на Програма за контрол и профилактика на заболяването, одобрена от страна на Европейската Комисия с Грант решение SANTE/VP/2015/BG/SI2.700760 от 30 януари 2015 г. за одобрение на националните програми и тяхното финансиране, съобщават от БАБХ.

Българска агенция по безопасност на храните организира ваксинация на говеда и овце с инактивирана ваксина, произведена от фирма "Мериал", Франция. Ваксината е срещу серотип 4 (BTVPUR ALSap 4), който е ЕДИНСТВЕНИЯТ серотип, доказан на територията на Република България при епизоотията на болестта през 2014 г., и потвърден от Референтната лаборатория за "Син език" на Европейската общността в Пърлбрайт, Великобритания.

Ваксината е инактивирана, не съдържа жив вирус и е напълно безвредна за животните! Не съдържа тиомерсал, с което отговаря на тенденцията в Европейското законодателство за преустановяване на употребата на тиомерсал във ваксините, започнало от ваксините за човек.

Ваксината BTVPUR ALSap с добавен серотип 2 е регистрирана по централизирана процедура от Европейската медицинска агенция. Регистрацията й е валидна едновременно за всички страни членки на ЕС. Лицензът е валиден и за България, като държава членка на ЕС.

Ваксината се поставя еднократно при овце, което не изисква повторно инжектиране след 3-4 седмици, предполагащо допълнителен стрес за животните. Дозата на ваксината е 1 мл, без значение на големината на животното. При говеда ваксината се прилага двукратно през 3-4 седмици. Защитата на ваксинираните животни започва от 3 до 5 седмици след ваксинация за серотип 4. Животните са защитени в продължение на една година. Ваксината може да се използва по време на бременност при овце. При крави може да се използва по време на лактация и бременност.

Няма карантинтен срок за мляко или месо, добити от ваксинирани животни, т. е. продуктите са годни за консумация веднага след ваксиниране на животните!

Безопасността на ваксината, клиничното предпазване на животни, както и вирусологичната защита се гарантират на основание проведения голям брой клинични проувания от фирмата производител.

Ваксината, която се прилага в България, е придружена от сертификат за имуногенност и безвредност № 22017789. Този тип ваксина е преминал всички тестове и оценки за безопасност, ефикасност и стабилност при съхранение. Данните от резултатите след ваксинацията са потвърдени през периода 2010 г. – 2014 г. Последното обновяване на данните е от февруари 2014 г.

Проверка, относно регистрацията на ваксината, може да бъде направена на официалната страница на Европейската медицинска агенция на интернет адрес:
http://www.ema.europa.eu/docs/bg_BG/document_library/EPAR__Product_Information/veterinary/000139/WC500098658.pdf

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.