1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 12 до 20 лв. за декар получават фермерите ни в ЕС

От 12 до 20 лв. за декар получават фермерите ни в ЕС

 

Между 12 и 20 лв. за декар ще получават българските фермери годишна след влизането ни в ЕС след 2007 г. под формата на директни плащания, съобщи Христо Ламбов, главен експерт в Държавен фонд "Земеделие" вчера.

Съществува, макар и малка вероятност сумата да падне под 12 лв., като размерът й ще зависи от това колко декара обработваема земя ще бъдат регистрирани към разплащателната агенция. Колкото повече се окажат регистрираните парцели толкова по-малко субсидии ще получат фермерите. Ако се регистрират например 1 млн. дка, стопаните могат да получат и над 20 лв., но не повече от 50 лв. на дка. Но ако регистрираните декари са 2,5 млн., субсидията ще се разпределя между повече стопани и те ще получат до 20 лв. на декар, обясни експертът.

Точният размер на субсидията ще стане ясен през октомври, след въвеждането на парцелите в дигитални карти и идентификацията им от стопаните. През юни започва мащабна кампания по припознаване на парцелите.

За целта няма да се налага фермерите да представят документи за земите си пред общинските служби, а само ще припознават парцела си на картата. Ако двама стопани очертаят граници, които се застъпват, няма да получават помощи докато не се разберат кой какво обработва.

Шанс за измама и плащане за ползване на пустеещи земи, няма да има, тъй като те ще бъдат описани от общинските служби, посочи Христо Ламбов./monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.