1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 13 % до 17 % се увеличава цената на едрите земеделски имоти над 500 декара

От 13 % до 17 % се увеличава цената на едрите земеделски имоти над 500 декара

Така е записано в приетия от Колегиума на МЗГ Проект на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи

 

Целта на направената промяна е да се повиши стойността на уедрените земи от Държавния поземлен фонд /ДПФ/, когато държавата предлага такива имоти за замяна на физически и юридически лица.С 33 % се повишава стойността на земите в стопанските дворове, които могат да бъдат придобити от частни лица чрез покупка или замяна.

Въвеждат се нови коефициенти за оценка на имоти, намиращи се на разстояние от 5 000 до 10 000 метра от морския бряг. Средно с 22 % се увеличават съществуващите в момента коефициенти за земите, разположени в зоната до 5 000 метра от морето.

Въвеждат се коефициенти за корекция на оценката за имоти, разположени до и в близост с автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа. Увеличението е от 10 % до 15 % в зависимост от класа на пътя.

Целта на направените промени е да доближат оценките на земеделските имоти до действителните пазарни цени на някои категории земеделски земи, в зависимост от местоположението им. Така ще се постигне справедлива парична равностойност на земята при изкупуване, продажба, замяна или друга сделка между държавата и частни лица. Промените засягат преди всичко земеделски земи, които в зависимост от местоположението си представляват по-скоро интерес за промяна на предназначението им и развитие на друг вид дейности, различни от земеделие.

Увеличава се цената на земеделската земя, в райони със специфично селскостопанско производство – картофи и ориенталски тютюн, е записано още в промените. Целта е повишаване на стойността на маломерните имоти, които се намират в планински и полупланински региони.

С промените в Наредбата се цели максимална защита на държавните интереси при сделки със земи, държавна собственост и да не се накърняват интересите на наследници, получаващи като обезщетение държавни земи, тъй като процедурата на оценка в тези случаи не се променя.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.