1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 17 май започва прием по кризисната мярка за лозарите - „Събиране на реколтата на зелено“

От 17 май започва прием по кризисната мярка за лозарите - „Събиране на реколтата на зелено“

От финансова подкрепа по мярката за събиране на реколтата на зелено могат да се възползват физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като гроздопроизводители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки

От 17 май до 28 май 2021 г. ще се проведе прием по мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Определеният бюджет за приема е в размер на 2 млн. лв. Кризисната мярка се прилага за втора поредна година с цел стабилизиране на равновесието между търсенето и предлагането в лозаро-винарския сектор. Това е четвъртата мярка от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор /НППЛВС/ за периода 2019-2023 г., по която ДФ „Земеделие“ отваря прием за финансова 2021 г.

По мярка „Събиране на реколтата на зелено“ се финансира пълното ръчно отстраняване на гроздовете, докато все още не са узрели, като по този начин добивът от съответната заявена площ се намалява до нула.

От финансова подкрепа по мярката за събиране на реколтата на зелено могат да се възползват физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като гроздопроизводители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки, както и да имат издадено от Изпълнителна агенция по лозята и виното удостоверение за право на участие по мярка.

Максималният размер на финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, е до 70 % от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката.

Важно условие за кандидатите е, че за площи, за които е заявено подпомагане по мярка „Застраховане на реколтата“ не може да бъде предоставяна финансова помощ по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ за една и съща финансова година, както и площи за които е получено подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от НППЛВС за 2014-2018 г. и които попадат в мониторингов период.

За тази финансова година отпада условието, че подпомагане по мярката на едни и същи площи през две последователни години е недопустимо.

За удобство на потенциалните бенефициенти, на интернет страницата на ДФ „Земеделие“ ще бъдат публикувани образци на документите за кандидатстване.

Документи по мярката ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. Гусла 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/8187 504; 02/8187 505; 02/8187 512; 02/8187 513; 02/8187 514; 02/8187 517; 02/8187 532; 02/8187 604 и 02/8187 624. С цел избягване на големи струпвания от хора, молим бенефициентите да спазват стриктно предварително записаните часове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.