1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 2004 г. насам субсидии за единица площ са получавали и организации, които не са свързани с агробизнеса

От 2004 г. насам субсидии за единица площ са получавали и организации, които не са свързани с агробизнеса

Това сочи проверка на Европейската сметна палата

Европейската сметна палата е установила, че от 2004 г. насам субсидии за единица площ са получавали не само фермери, но и организации, които нямат нищо общо със земеделието. От парите са се възползвали агенции за недвижими имоти, летища, голф игрища, както и сдружения на ловци, риболовци и ски клубове, съобщава "КапиталDaily".

Най-фрапиращият пример, даван през годините от евродепутати, е този с летище в Централна Европа, което е взимало напълно законно европейски фермерски субсидии за поддръжка на затревени градинки на територията си. В Унгария пък държавата е получила през 2010 г. 14 млн. евро за поземления фонд, който е нейна собственост.

От одитната институция са намерили и други нередности като тази, че парите са предвидени в помощ на стопаните, но парите се дават на фирми на базата на заявената от тях площ. В същото време проверката показва, че голяма част от европейските субсидии се получават от големи фирми - 0.2 на сто от получателите усвояват 100 хил. евро годишно, които са 24 на сто от всички плащания.

През новия програмен период от 2014 г. тази схема на плащане ще се промени и вместо на единица площ разпределянето ще бъде чрез права за плащания. В момента се обсъжда въвеждането на допълнителни критерии - за активен фермер, за таван на възможните субсидии.

"Въпреки че схемата за единно плащане на площ е замислена като преходен режим, повечето държави членки не са подготвени за въвеждането на системата въз основа на правата за плащане", се посочва в позицията на Европейската сметна палата. Оттам се опасяват, че може да се стигне до значителни закъснения в плащанията в бъдеще.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.