1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 21 април в МЗХ започва приемът на заявленията за плащания на единица площ

От 21 април в МЗХ започва приемът на заявленията за плащания на единица площ

Земеделските служби на министерството ще работят без почивен ден до 15 май

От вторник (21 април) в Министерство на земеделието и храните започва приемът на заявления за европейските плащания на единица площ за кампания 2009 г. Срокът за това е до 15 май.
За целта земеделските служби на министерството ще работят непрекъснато до 15 май без почивен ден.
При процедурата на подаване на заявленията тази година обаче са въведени нови методики с цел недопускане на опитите за измама. Фермерите трябва да предоставят нотариално заверени документи за право на ползване на обработваната от тях земя. Няма да бъдат допускани за подпомагане ливадите, мерите и пасищата, които досега са създавали проблеми, което според Цветанов е остра, но наложителна мярка. „Трябва един път завинаги да решим този проблем, за да убедим българските данъкоплатци, че няма да поспускаме грешки в тази връзка”, каза министърът пред Агенция „Фокус”.
Предприетите мерки по думите му са съгласувани с предварителния доклад на Европейската сметна палата за усвояването на средствата по преките европейски плащания. Валери Цветанов коментира, че във всички държави-членки в първите години са имали проблеми с преките плащания за обработваема площ. Той съобщи, че в момента тече обществена поръчка по ЗОП за закупуване на GPS-и за ИСАК (Информационната система за администрация и контроли) и за СЗИП (Системата за идентификация на земеделските парцели). Ще бъде обявена и обществена поръчка за ново ортофотозаснемане на земеделските площи. „Този път обаче кандидатите трябва да бъдат най-добрите фирми в страната, които имат пълен лиценз на Европейския съюз и НАТО за това, че правят качествени снимки”, посочи Цветанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.