1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От Агенцията за борба с градушките са предупредили за приближаващата към София буря

От Агенцията за борба с градушките са предупредили за приближаващата към София буря

Обработват се градоопасни облаци само над земеделски площи

Агенцията за борба с градушките е предала информацията за приближаващата към София градушка и е информирала компетентните институции. Това информира агенция Фокус . По думите на инж. Николай Николов - изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките, агенцията предава в реално време информация към Военновъздушните сили на армията, ръководство „Въздушно движение“, Гражданска защита и НИМХ.

Той допълни обаче, че подобна градушка се образува много бързо. „Вчера над София, и по-конкретно над Драгоман, се бе образувала суперклетка в порядъка на 7-8 минути. За същото време тя се изсипа над столицата с най-голямата си сила. Нашите радарни станции отчетоха явлението.

Екипите на Агенцията за борба с градушките работиха вчера до 3:37 часа през нощта в цялата страна заради паднали градушки. Радарната информация, която получаваме я предаваме директно онлайн на другите институции“, каза още Николай Николов.

Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София. Проблемът с липсата на пари за противоградни ракети, за който агенцията по-рано информира, вече е разрешен, като се очаква на днешното заседание на Министерски съвет да бъдат гласувани допълнителни средства в размер на 1,2 млн. лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.