1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От днес обществените трапезарии отварят врати

От днес обществените трапезарии отварят врати

Трапезариите ще работят всеки ден без събота, неделя и официалните празници в продължение на три месеца

От днес, 1 октомври в цялата страна започват работа 179 обществени трапезарии. 13 252 човека в крайна нужда ще получават безвъзмездно топъл обяд - супа, основно ястие и хляб.

Трапезариите ще работят всеки ден без събота, неделя и официалните празници в продължение на три месеца.

За дейността на обществените трапезарии от бюджета на Министерството на труда и социалната политика чрез фонд "Социална закрила" до края на годината са осигурени 1 920 215 лева.

Очаква се Европейската комисия да одобри предложената нова оперативна програма "Фонд за подпомагане на най-нуждаещите се лица", която ще осигурени възможност обществените трапезарии да продължат да работят през цялата година.

Обществените трапезарии имат за цел да подобрят качеството на живот и осигурят помощ и подкрепа на лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход. За самотен човек над 75 години той е например 107, 25 лв., а за самотен родител с дете до 3-годишна възраст – 78 лв.; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии (за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии); скитащи и бездомни деца и лица.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.