1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От днес започва плавно понижение на речните нива, с изключение на Източнобеломорски район

От днес започва плавно понижение на речните нива, с изключение на Източнобеломорски район

На много места в страната ще има слаби снеговалежи

Националният институт по хидрология и метеорология   (НИМХ – БАН ) обяви за днес   жълт код за вятър за областите -  Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Ще духа силен и бурен северен вятър с пориви до 20 м/сек. Ще вали слаб сняг и ще има виелици и навявания.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

НИМХ обяви и оранжев код за вятър и вълнение в Черно  море. Вълнението  на морето 4-5 бала. Вятър север-северозапад 6-7 бала (11-17м/с) с пориви до 8-9 бала (17-24 м/с).

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Днес на много места в страната ще има слаби снеговалежи. Очаквани количества между 1 и 5 л/кв.м, в планинските райони до 10 л/кв.м.  Във вторник и сряда - без валежи.

През денонощието (от 8 часа  на 16.01. до  8 часа на 17.01.) нивата на наблюдаваните реки в страната са се повишавали. Регистрираните водни количества на реките в Дунавския басейн и в Западнобеломорски басейн са около праговете за високи води. Регистрираните водни количества на реките в Източнобеломорския басейн и на южночерноморските реки в Черноморския басейн са около и над праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -2 см до +39 см.

Черноморски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -2 см до +82 см.

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са значителни покачвания на водните нива. На р. Тунджа при гр Ямбол е регистрирано покачване с +51 см. Във водосбора на р. Марица по-значителни повишения са регистрирани в долното течение: на р. Сазлийка при Гълъбово покачване с +215 см, на р. Марица при Харманли покачване с +197 см и на р. Марица при Свиленград с +90см. Във водосбора на р. Арда са регистрирани значителни покачвания на реките в целия водосбор: на р. Върбица при Джебел с +768 см, на р. Крумовица при Кула с +551 см, р. Арда при Вехтино с + 569 см, на р. Бяла при гр. Смолян с +124 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са по-значителни повишения на водните нива в долните течения на р. Струма с +49 см и на р. Места с +116 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От днес и през следващите 2 дни водните нива в целия водосбор плавно ще се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на  18 и 19 януари  ще бъдат над средната многогодишна стойност. Днес по- значително ще бъде покачването на водните нива на реките: р. Владайска, р. Банкенска, р. Лесновска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър р. Златна Панега. Днес и утре по-значително ще бъде покачването на водното ниво в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 18, 19 и 20 януари  ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. На 19.01 и 20 януари се очаква покачване в долните течения на водосбора в резултат на оттичане. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 18, 19, 20 и 21 януари  ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Днес и утре (17 и 18.01) нивата все още ще се повишават незначително в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: От днес и през следващите 2 дни се очаква да започне плавно понижаване на водните нива във водосбора. В резултат на отитичането на реките са възможни повишения на речните нива в долните части на водосбора.

Източнобеломорски басейн:  Днес  вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, покачването на водните нива ще продължи в целия басейн, като по-съществени се очаква да бъдат във водосборите на реките: средното и долно течение на р. Тунджа и притока й Мочурица, долно течение на р. Марица както и притока й р. Сазлийка и Родопските й притоци, Арда – целия басейн.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Водното ниво на река Сазлийка при гр. Гълъбово е преминало жълтия праг и по прогноза ще се задържи над него до 21 януари.

Водното ниво на река Марица при гр. Свиленград по прогноза ще достигне жълтия праг на предупреждение в сутрешните часове на 18.01.2016 г. и ще се задържи на над него до обедните часове на същия ден.

Водното ниво на р. Мочурица при с. Воденичане е преминало жълтия праг за предупреждение и се очаква в късните часове на 17 януари  да достигне и оранжевия праг и да се задължи над него до 20 януари.

Водното ниво на р. Мочурица при с. Чарда е преминало жълтия праг за предупреждение и се очаква в ранните часове на 18 януари  да достигне и оранжевия праг и да се задължи над него до 20 януари,

Водното ниво на р. Тунджа при Ямбол е преминало жълтия праг за предупреждение и се очаква да се задържи над него до 21 януари .

Водното ниво на р. Тунджа при Елхово ще премине жълтия праг на 18 януари  и ще продължи да се повишава като се очаква на 20 януари да премине над оранжевия праг и да се задържи над него до 22 януари.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:

Водното количество на р. Арда  при Долно Черковище е достигнало жълтия праг за предупреждение и по прогноза ще се задържи над него до вечерните часове на днешния ден 18 януари.

Водното количество на р. Арда  при границата с Гърция ще достигне жълтия праг за предупреждение в сутрешните часове на 19 януари  и по прогноза ще се задържи над него до сутрешните часове на 20  януари .

Западнобеломорски басейн: От днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива плавно да се понижават.

Днес специално внимание на водосборите на южночерноморските реки, целия водосбор на р. Арда (и р. Върбица), р. Марица и притоците й в долното течение, средното и долно течение на р. Тунджа и долното течение на р. Струма и р. Места.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.