1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От доброто функциониране на Европейската сметна палата зависи финансовото здраве на целия ЕС

От доброто функциониране на Европейската сметна палата зависи финансовото здраве на целия ЕС

 

"Като евродепутат от България и представител на една от новоприсъединилите се страни членки, за мен доброто функциониране на Европейската сметна палата и ефективното й сътрудничество с евродепутатите е от съществено значение за финансовото здраве на целия Европейски съюз".

Това каза Петя Ставрева, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД и член на БЗНС-НС, в изказването си днес по време на обсъждането на седем нови кандидатури за членове на Сметната палата на Европейския съюз.

Петя Ставрева беше докладчик в сянка на ЕНП-ЕД по седемте доклада за всеки един от кандидатите за членове на Сметната палата. Тя взе активно участие в изслушването на кандидатите в комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент на 6 ноември и подкрепи кандидатурите за подновяване на мандата на Давид Босток от Великобритания, Мартен Енгвирда от Холандия, Хуберт Вебер от Австрия, Йоаннис Сармас от Гърция, както и кандидатурите за първо назначение на Мишел Кретен от Франция, Хенри Гретен от Люксембург и Харалд Ноак от Германия.

"Огромното мнозинство, с което бяха подкрепени седемте кандидатури по време на гласуването в Комисията, е доказателство за високата оценка, която поставихме на всеки един от тези кандидати. Тяхната пълна политическа и професионална независимост беше сред основополагащите критерии, които ни водиха при преценка на кандидатурите", каза още Ставрева в своето изказване.

Европейската сметна палата е създадена през 1975 г., за да проверява счетоводните отчети и документи в бюджета на ЕС. Всяка страна-членка има по един представител в Сметната палата. От 1 януари 2007 г. България е представена в Европейската сметна палата от Надежда Сандолова.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.