1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От ДВСК извършват заключителни проверки на преструктурирането преработвателни предприятия

От ДВСК извършват заключителни проверки на преструктурирането преработвателни предприятия

 

От 26.06 до 21.07.06 г. комисии от ДВСК извършват заключителни проверки на преструктурирането на всички предприятия за месодобив – червено и бяло месо, месопреработка, млени меса и месни заготовки и яйчни продукти от категории ІІ и ІV с облекчения, съобщават от Националната ветеринарно-медицинска служба. 

Крайният срок за преструктуриране на предприятията от сектор “месодобив и месопреработка” и “яйчни продукти” изтече на 15 юни т.г., припомнят от там. Заключителните проверки обхващат 271 предприятия, от които до момента са инспектирани 67. От тях 11 са предложени за затваряне, а 7 – за ограничаване на асортимента.

Комисии от РВМС и СД ДВСК извършват заключителна проверка на преструктурирането на всички предприятия от ІІ категория от група 3 – индустриални хладилни бази, група 15 – пчелен мед, група 18 – други предприятия (сосове, салати и др.), група 20 – складове за съхранение за съответствието им с изискванията на Наредба №7/2002 г. и група 19 – складове за яйца за съответствието им с изискванията на Наредба №1/2005 г. До момента са проверени 13 обекта от група 3, като 1 от тях е предложен за ограничаване на асортимента. 5 са инспектираните обекти от група 15, от които 1 е предложен за затваряне, а 1 - за ограничаване на асортимента. От група 18 досега са проверени 42 обекта, от които 14 са предложени за затваряне. Предложени за затваряне са и 2 от инспектираните 14 обекта в група 19. Проверени са 313 обекта от група 20, като 55 от тях са предложени за затваряне, а други 5 - за ограничаване на асортимента. До края на този месец ще бъдат връчени разпорежданията за затваряне и изпращане на информацията в НВМС, става ясно от справката.

Проверките се извършват по прозрачен начин и предварително уточнени единни критерии, които включват разработване на въпросници, обучение на комисиите, участие на наблюдатели от браншовите асоциации и информиране на обществеността, уточняват от НВМС. Редовно заседава Комисията за координация на преструктурирането и НВМС съвместно с представителите на бизнеса обсъжда въпроси свързани с преструктурирането. В сайта на МЗГ е публикуван регистъра на работещите предприятия, който се актуализира всеки месец.

През месец юни комисии от РВМС и СД ДВСК извършиха заключителна проверка на преструктурирането на всички предприятия и складове от ІІ категория от група 17 – странични животински продукти и продукти, получени от тях, за съответствието им с изискванията на Наредба №20/2006 г. От проверените 49 предприятия, 10 са предложени за затваряне.

През м. февруари завърши преструктурирането на рибопреработвателните предприятия. В регистъра към м.май има 29 предприятия от І категория - изпълнили изискванията на законодателството за сграден фонд и оборудване и завършили преструктурирането си. 12 от тях са одобрени за износ за ЕС.

През м. април завърши процесът на преструктуриране на млекопреработвателните предприятия. Проверка се извърши и на млекопреработвателните предприятия от І категория по искане на Асоциацията на млекопреработвателите (АМБ). От инспектираните 134 предприятия от ІІ категория на 28 са връчени разпореждания за затваряне. Затворени са и 5 предприятия от І категория . В регистъра към м. май има 179 предприятия от І категория - изпълнили изискванията на законодателството за сграден фонд и оборудване и завършили преструктурирането си. 35 от тях са одобрени за износ за ЕС, сочи справката на НВМС.

През месец август предстои обработване на информацията от всички извършени проверки и изготвяне на окончателния регистър на всички групи работещи предприятия и складове от І категория - изпълнили изискванията на законодателството за сграден фонд и оборудване и завършили преструктурирането си. Съгласно поетия пред Европейската комисия ангажимент до 8 септември т.г. регистърът на всички групи работещи предприятия и складове от І категория - изпълнили изискванията на законодателството за сграден фонд и оборудване и завършили преструктурирането си ще бъде изпратен в Генерална дирекция САНКО. С приключване на тези дейности ще завърши преструктурирането на предприятията и складовете за храни от животински произход в страната, информират от НВМС. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.