1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. „От фермата до трапезата“ – споделена отговорност по цялата верига

„От фермата до трапезата“ – споделена отговорност по цялата верига

Организатори са Съюзът по хранителна промишленост и Федерацията на научно-техническите съюзи, форумът се провежда за 14 път

Стратегията "От фермата до трапезата" е ключов елемент от Европейския зелен пакт. Той очертава пътя, по който до 2050 г. Европа ще се превърне в първия климатично неутрален континент. Стратегията "От фермата до трапезата" представлява нов комплексен подход - с цел изграждането на устойчива хранителна верига, която да работи в интерес на потребителите, производителите, климата и околната среда. Стратегията обхваща цялата продоволствена верига (системата за производство, доставка и потребление на храни) и изгражда рамка от серия за предстоящи законодателни и незаконодателни предложения, с които да бъде реализирана идеята на ЕС за превръщане на европейските храни и в световен стандарт за устойчивост.

В тази връзка, Съюзът по хранителна промишленост организира за 14-а поредна година бизнес форум. В него взеха участие експерти от компетентните министерства, специалисти от научни институти, браншови организации, ръководители на фирми, потребителски и работодателски организации и представители на медиите.

Гост на събитието беше председателят на парламентарната комисия „Земеделие, храни и гори“ и депутат от „Има такъв народ“ Пламен Абровски, който в рамките на час и половина отговори на въпроси, зададени от участниците във форума.

Събитието беше открито от д-р Светла Чамова, председател на Съюз по хранителна промишленост. Форумът се проведе в няколко направления: Разхищението на храни - все по-важен и актуален проблем. Практиката в България в борбата с хранителните загуби. Какво може да се направи? Новите предизвикателства във връзка с прилагането на стратегическите документи, свързани с новата ОСП и политиките по агрохранителната верига. След всеки лектор, участниците във форума имаха възможност да задават въпроси и по пътя на дискусията да стигнат до най-добрите възможни отговори. „Отговорността по цялата верига – от фермата до трапезата, е споделена отговорност“, обобщи д-р Светла Чамова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.