1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От Напоителни системи продължават да следят състоянието на река Дунав

От Напоителни системи продължават да следят състоянието на река Дунав

Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на “Напоителни системи” ЕАД

 

Достигнато е кота водно ниво 34,24 м на пункт гр. Видин /повишение 0,03 м спрямо 16.04./, като при ВН 33,85 м се задейства аварийния план на действие. Обстановката е под контрол и се вземат необходимите превантивни действия, съобщават от "Напоителни системи" ЕАД. Предприети са мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове на клоновете на Напоителни системи ЕАД по р. Дунав, включително и готовност за действие в ІІІ –та степен "Опасност от преливане".

Нивото на водата в река Дунав се покачва в районите на Видин, Враца, Монтана, Плевен, В.Търново, и Русе с 0,03 м /пункт гр. Видин/ до 0,08 м /пункт ПС АЕЦ Козлодуй/ и о,21 м при пункт Д. Цибър. Водното ниво в реките Огоста и Скът не застрашава стабилитета на бермите и изграденише диги по поречията им. Поради рязкото покачване на водното ниво на р. Дунав се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки в зоната на подприщването – в района на НС ЕАД клон Плевен се наблюдава подприщване – на р. Вит – 5 км, на р. Искър е 6 км, а на Осъм – 7 км. Извършва се обход поради подприщване и в района на НС ЕАД клон Русе. Извършено е и локално надзиждане на критични зони в участък "Тутракан-Бръшлян". В момента работят 27 отводнителни и отводнитлно-напоителни помпени станции по утвърден график. По-голямата част от изградените корекции на реки на територията на страната са в добро техническо състояние. Разрушения на берми, заливаеми тераси и диги има по реките – Луда Яна, Елешица – Пазарджик, Марица, Стряма и Чая – Пловдив, Мъти вир – София, където вече дигата е възстановена.

В техническото състояние на коригираните участъци на реките в района на НС ЕАД гр. София няма промяна. Продължават аварийно-възстановителните работи от отнесена берма и дига на р. Лесновска.

Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на "Напоителни системи" ЕАД.

Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим. На ОПС /отводнителна помпена станция/ "Видин –Кошава" е монтиран допълнително още един агрегат, а на ОПС - 8 се монтира в момента.  От "Напоителни системи" ЕАД информират, че имат готовност за включване на още една станция и отводнителен пункт при с.Ботево. Оборудвани са аварийни складове. Готовност има за оборудване на склад и на ОПС Кутово. До момента няма прелели, скъсани и повредени Дунавски и корекционни диги на територията на НС ЕАД – клон Видин, информират още от "Напоителни системи".

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.