1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От обратно начисляване на ДДС ще се ползват и земеделските производители

От обратно начисляване на ДДС ще се ползват и земеделските производители

Снимка:

Това приеха на първо четене депутатите с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

И земеделските производители ще се ползват от обратно начисляване на ДДС. Това приеха на първо четене депутатите с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Така, според вносителите от МС, ще бъдат защитени интересите им, които са най-често използвани в сложни схеми за измами с ДДС, информира БНР.

ГЕРБ подкрепиха промените в закона, според Менда Стоянова обаче обратното начисляване в рамките на месец трябва да важи не само за земеделските производители, но и за всички останали, които се ползват от този режим. ГЕРБ ще направят предложения между двете четения на закона.

В Закона за акцизите, депутатите дадоха възможност земеделците да получават ваучери за покупка на газьол като моторно гориво, за да може цената за тях да е по–ниска. Разпределението на ваучерите ще е на квотен принцип. Количеството ще е предварително фиксирано. Стойността им ще бъде посочена в Закона за бюджета.

Със Закона за акцизите обаче се увеличава акцизът на някои горива. Например акцизът за природен газ, използван като моторно гориво, скача от 85 ст. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул. Увеличението за природен газ, използван като гориво за отопление, ще е от 10 ст. на 60 ст. за гигаджаул. Променя се и акцизът за корабното гориво. България е поискала от ЕК да ползва намалена акцизна ставка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.