1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От първи март започва ваксинацията срещу син език

От първи март започва ваксинацията срещу син език

Това заяви министър Танева на Третата национална среща на АЗПБ в Златни пяскъци

Земеделците, които имат пропаднали площи от последните наводнения, ще бъдат компенсирани. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която участва в третата национална среща на земеделските производители. По думите и ще се съставят протоколи за пропаднали площи от Общинските служби по земеделие, които ще посетят на място пострадалите площи по заявление на земеделците. В момента служителите обработват протоколите на фермерите. Танева уточни, че помощта за пропаднали площи се прилага при 100% унищожени посеви. По обема, който е заявен от фермерите и по средствата, с които разполагаме, ще се определи ставката за обезщетение, посочи още тя.

Извън темата с пропадналите площи министър Танева коментира също, че животновъдите, независимо какви животни отглеждат, ще получат по-големи средства по линия на директните плащания, по обвързаната подкрепа и по ПРСР за новия програмен период.

Агроминистърът посочи също, че ваксинацията на животните против заболяването син език ще започне от 1-ви март. „Независимо от хода на процедурата, имам уверение от БАБХ, че има произведени ваксини за „синия език“ и от 1 март ще започне ваксинацията“, каза Десислава Танева. Тя уточни, че вчера Министерският съвет е одобрил допълнителни разходи в размер на 4 625 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2015 г., които ще отидат за ликвидиране на болестта, като ще се закупи ваксина серотип – 4.

Танева коментира и протестите на тютюнопроизводителите. Тя е категорична, че държавата няма как да се намеси в пазарните отношения между фирмите-изкупвачи и стопаните. Министърът припомни, че агроминистерството е подготвило промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които цели да се урегулират отношенията в сектора. В промените се предвижда при спорни отношения държавата да се намеси като арбитър. „Вероятно има причина, че 10% от сорт Бърлей не е изкупен, но тези причини се крият в търговските взаимоотношения между купувачите и стопаните“, каза агроминистърът.

Десислава Танева засегна и темата за новата ПРСР. По думите й са изчистени всички 426 забележки на Брюксел и вече се работи по нейното одобрение. Проектът на новата програма е приет и няма да търпи повече изменения, каза тя. Министърът посочи, че в момента тече процедура на съгласуване на програмата с Министерството на финансите и най-късно до сряда ще бъде изпратена като официално одобрен документ в Министерски съвет. Очакванията са да бъде отворен прием до края на месец март, неофициално, без одобрение от ЕК. Като първо ще стартира мярка 4.1 за инвестиции в материални активи. След нея ще има прием и по другата важна мярка - Млад фермер. През следващата седмица ще бъде качена и проектонаредбата по мярка 4.1 за обществено обсъждане, допълни Танева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.