1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От първи януари във Франция става задължително етикетирането на преработеното месо

От първи януари във Франция става задължително етикетирането на преработеното месо

Решението се въвежда като експеримент в продължение на две години

От първи януари във Франция става задължително етикетирането на преработеното месо. Върху опаковките трябва да бъде упоменат произхода на месото в готовите ястия, както и продуктите с мляко.

Министърът на земеделието Стефан льо Фол приветства мярката. Решението се въвежда като експеримент в продължение на две години, след успешно обсъждане с Европейската комисия. Новите етикети ще станат задължителни, когато делът на месото е равен или по-голям от 8% от теглото на продукта. При млечните продукти, делът на млякото трябва да е 50 или повече процента. Данните върху опаковката включват: страна на раждане, отглеждане и клане на животните за месо; страна на събиране на млякото и неговата преработка. Когато всички операции се извършват в една и съща държава, единственото, което трябва да се спомене е "Произход и име на държавата". Продукти като замразени бургери, ястия приготвени с наденица и колбаси, кисело мляко или сирене, произведени във Франция, трябва задължително да носят това наименование. До 31 март ще могат да се продават продукти, които са били етикетирани преди влизането на постановлението в сила, за да се избегне изхвърлянето на храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.