1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От септември приемат проекти по европрограма за околна среда

От септември приемат проекти по европрограма за околна среда

 

Вече е в сила Регламент 614/2007 на Европейския парламент и на Съвета относно финансовия инструмент за околна среда LIFE+. Основната цел на финансовия инструмент е да подпомага приоритетно мерки по разработване и прилагане на политиката за околна среда на Общността.
LIFE+ съдържа три основни компонента. Първият е "Природа и биоразнообразие". По този компонент ще се съфинансират практически или демонстративни мерки за подкрепа на изпълнението на целите в областта на природата и биологичното разнообразие, като мерки за опазване на защитени видове и хабитати, допринасящи за прилагането на Директива 92/43/ЕС и Директива 79/409/ЕС. Максималният размер на съфинансирането от бюджета на LIFE+ по този компонент е 50% от общия бюджет на проекта, но може да достигне до 75% за проекти, насочени към опазване на приоритетни видове и хабитати.
Вторият компонент е "Политики и управление в областта на околната среда". По него ще се съфинансират проекти, допринасящи за прилагането на законодателството на Общността във всички сектори в сферата на околната среда, в това число новаторски или демонстративни мерки за насърчаване на прилагането и развитието на политиката на Общността. Максималният размер на съфинансирането от бюджета на LIFE+ по този компонент е 50% от общия бюджет на проекта.
Третият компонент е "Информация и комуникации". По този компонент ще се съфинансират проекти за осъществяване на кампании за повишаване на информираността на обществеността по въпроси, свързани с опазването на околната среда и основно защита на природата и биологичното разнообразие, включително и проекти, свързани с опазването на горите от пожари. Максималният размер на съфинансирането от бюджета на LIFE+ по този компонент е 50% от общия бюджет на проекта.
Основен приоритет на LIFE+ е опазването на природата и биологичното разнообразие. За България за 2007 година е определен общ бюджет в размер на 4 025 млн. евро, от които 50% следва да бъдат използвани за компонент 1 – "Природа и биоразнообразие".
Бенефициенти по LIFE+ са публични или частни органи и организации, държавни институции, неправителствени организации могат да бъдат бенефициенти по финансовия инструмент.
LIFE+ е изграден върху системата от многогодишен програмен подход. Многогодишният програмен подход се базира на разработвани от страните членки годишни национални приоритети. Първата година, за която страните членки биха могли да разработят годишни национални приоритети, с които да се съобразят проектните предложения, е 2008 година. За текущата 2007 г. проектните предложения от кандидатите трябва да бъдат подадени до компетентния национален орган в срок до 30 ноември. След извършването на проверка за наличието на всички изискуеми елементи, проектните предложения следва да бъдат изпратени до Европейската комисия в срок до 15 януари 2008 г.
След окончателното одобряване и публикуването на финалните варианти от Европейската комисия, което се очаква да стане до средата на септември, Министерството на околната среда и водите ще започне набирането на проектни предложения./posredniknews.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.