1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От вечерните часове днес ще преобладава понижение или задържане на речните нива

От вечерните часове днес ще преобладава понижение или задържане на речните нива

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология  и хидрология (НИМХ-БАН) днес главно в планините и в планинските райони на Западна България ще превали. Очакваните количества са от  2 – 7 л/кв.м.

В четвъртък и петък на отделни места, отново главно в планинските райони на Западна България ще има краткотрайни превалявания.Количествата ще са до 2-3 литра на ден, само на места в тези  райони са възможни по-големи количества.

През денонощието от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 юни водните нива на по-голямата част от Дунавския басейн са се повишавали. За изминалото денонощие водните нива в Черноморския басейн  са се понижавали или са останали без изменение. На повечето от наблюдаваните реки в Източнобеломорския басейн са отчетени повишения на водните нива. Понижения са отчетени в средната и долната част на р. Марица (при гр. Първомай, гр. Харманли и гр. Свиленград) и на р. Арда при гр. Вехтино. В Западнобеломорския басейн водните нива са се понижавали или са останали без изменение.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества: на р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), на р. Айтоска при гр. Камено (Черноморски басейн); на р. Марица - при гр. Белово, гр. Пловдив, гр. Харманли и гр. Свиленград, както и на притоците й - р. Чепеларска река при с. Бачково и р. Харманлийска при гр. Харманли, на р. Арда при с. Вехтино и притока й - р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн), на р. Речица при Ваксево и р. Бистрица при с. Гърляно (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +32 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -22 см до +4 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -36 см до +60 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните понижения са до -24 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес в резултат на прогнозирани валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн. По-значителни са възможни във водосбора на р. Искър (горното течение), в горните и средни течения на реките Вит, Осъм и Янтра. От следобедните часове на 8 юни се очаква да започнат понижения на водните нива в целия басейн, като вследствие на оттичане са възможни повишения в долните течения на основните реки. На 9 и 10 юни водните нива в басейна ще продължат да се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира:  Водните количества на 8, 9 и 10 юни ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес по-значително ще бъде покачването на водните нива във водосборите на реките Златна Панега и  Гостиля.  На 8 и 9 юни  ще има по-незначително повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 8, 9 и 10 юни ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Днес се очакват краткотрайни повишения в целия водосбор,  по-значителни са възможни на основната река при градовете Габрово и Велико Търново и във водосборите на реките Росица, Джулюница и Голяма река. На 9 и 10 юни се очакват понижения на водните нива в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11 юни ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес във водосбора са възможни краткотрайни повишения главно в долните му части. От следобедните часове  нивата в целия водосбор ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите 2-3 дни се очаква водните нива в басейна да без съществени изменения или да се понижават.

Източнобеломорски басейн: Днес в резултат на валежи, се очакват краткотрайни повишения на водните нива в басейна. По-съществени ще има във водосборите на: р. Тунджа - горното течение (над язовир „Копринка“), р. Марица – горното течение, както и на притоците й (р. Тополница над язовир „Тополница“, р. Луда Яна, р. Пясъчник, р. Яденица, р. Стара (Пещерска), горното течение на р. Въча над язовир „Въча“, р. Първенецка и р. Чепеларска река) и горното течение на р. Арда – Бяла река и  Черна река. Водните нива в долното течение на р. Тунджа ще се задържат високи и през следващите 3-4 дни. На 9 и 10 юни, вследствие на оттичане са възможни повишения на нивата в средното и долното течение на р. Марица. В останалата част от водосбора на р. Марица водните нива ще се понижават. Водните нива във водосбора на р. Арда ще започнат да се понижават от днес.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

• Водното ниво на р. Тунджа при гр. Ямбол е над жълтия праг за предупреждение и се очаква през следващите няколко дни да се задържи над него.

• Водното ниво на р. Тунджа при гр. Елхово е около оранжевия праг и през следващите няколко дни ще се задържи около него.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:

• Водното количество на р. Черна при Смолян има вероятност да премине над жълтия праг на внимание през сутрешните часове .

Западнобеломорски басейн: Днес са възможни краткотрайни повишения на нивата в басейна, в резултат на валежи. По-съществени ще бъдат в средното и долно течение на р. Места и в долното течение на р. Струма.

От следобедните часове днес и през следващите 1-2 дни водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.