1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отбелязваме празника на Св. Иван Рилски Чудотворец

Отбелязваме празника на Св. Иван Рилски Чудотворец

Покровител на българския народ

На 19 октомври Българската православна църква отбелязва празника на Свети Иван Рилски Чудотворец и покровител на българския народ. Иван Рилски е един от най-известните български духовници, лечители, основател на Рилския манастир, патрон на българските лекари.

Според исторически данни, се предполага, че вероятно е роден през 876 г. в село Скрино край Дупница и е починал на 18 август 946 г. Канонизираният светец е живял по времето на цар Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969). Житието на светеца разкрива, че до 25-годишна възраст той е бил овчар. По-късно постъпва в манастира "Св. Димитър", под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой покровител. Славата на Св. Иван Рилски се разнася далеч от Рила - в пределите на цяла Европа.

След завладяването на Средец (София) от цар Иван Асен I, мощите на Св. Иван Рилски са пренесени през 1195 г. от София в новата българска столица Търново.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.