1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отчитат изпълнението на програма "Околна среда"

Отчитат изпълнението на програма "Околна среда"

Редовно заседание на Комитета за наблюдение на програмата

Проекти за 1 млрд. и 50 млн. лв. в областта на пречистване на водите и управление на отпадъците тръгват по Оперативна програма „Околна среда” /ОПОС/. Това съобщи министър Джевдет Чакъров при откриване на заседанието на Комитета за наблюдение на ОП ”Околна среда” за отчитане на изпълнението на програмата до момента. Тези средства представляват 30 % от общия финансов ресурс на програмата, който трябва да бъде усвоен до 2013 г., подчерта министърът. Амбицията ни е до март следващата година да има одобрени проекти за още 30% от общите средства на оперативната програма, допълни той.

Министърът обясни, че реалните разплащания по одобрените вече проекти ще дойдат на по-късен етап, но в момента има възможност на общините да бъдат авансово превеждани до 10 % по договорите за строителство и до 20 % по договорите за техническа помощ. Към момента са одобрени проекти за строителство на пречиствателни станции на стойност 860 млн. лв.; за техническа помощ за сектор „Води” на стойност 157 млн. лв. и за техническа помощ за сектор „Отпадъци” на стойност 24 млн. лв.

Министър Чакъров подчерта, че е важно, че от подадените 113 проекта за строителство в сектор „Води” са одобрени 34 проекта, от които 22 са в общини с над 10 хил. еквивалент жители. По този начин ще продължи изпълнението на ангажимента на България за изграждане на пречиствателни станции в населени места с над 10 хил. екв. жители до 2010 г. Необходимо е общините да бъдат особено активни в подаването на проекти по специално обявената за такива пречиствателни станции процедура, която ще приключи на 15 декември, посочи министърът. Вече имаме реален старт на Оперативната програма „Околна среда”, той е много силен, но и ни задължава да продължим да работим още по–активно, за да отговорим на големите очаквания на хората за подобряване на екологичната инфраструктура в страната, подчерта министър Чакъров.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.