1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отдаванетно на пасищата на концесия е проблем на отделната община

Отдаванетно на пасищата на концесия е проблем на отделната община

Сдружения на фермерите биха решили проблема с плащанията на хектар

 

Кметовете на общини в Плевенска област са изправени пред нов, но много важен проблем - отдаването под наем на общинските пасища. За общините сумите, получавани от тази дейност, са добре дошли, но е възможно фермерите от средата на тази година да не могат да получат директни плащания от ЕС точно заради това. Според европейските регламенти, директните плащания не са на брой животни - изискването е за всяко отглеждано животно фермерът да докаже 10 декара земя, на която да пасе това животно. Само тогава може да получи европейските пари. Оказа се, че в Плевенска област проблемът все още не е неразрешим. В Гиген обаче цялата общинска мера е отдадена на концесия и концесионерът не допуска фермерите там. "За да се избегне това, ние направихме предложение на кметовете от Плевенска област да бъдат създадени сдружения на фермери - и в общините, и в кметствата. Кметовете всъщност най-добре знаят колко животни имат стопаните и къде могат да пасат тези животни. Нашата идея е точно тези сдружения да вземат под наем или аренда или на концесия общинските пасища, защото в сдруженията всъщност ще влязат всички, които имат животни и трябва да имат осигурена мера за паша - това е препоръката ни и се надявам кметовете да обсъдят по места това", каза Айдън Исмаилов, зам.-областен управител. Всяка община трябва сама да реши как да направи така, че да удовлетвори фермерите от една страна, а от друга - да не наруши Закона за концесиите. В Пордим например имат идея да поставят като изискване при отдаване под наем и даване на концесия на общински пасища кандидатите да са местни производители.

В Гиген проблемът ще бъде решен с анекс към вече подписания с концесионера на пасището договор, в който да бъдат заложени клаузи за достъп и на другите стопани от селото до пасището. За останалите кметства и общини в Плевенско трябва да бъде намерена формула, която да удовлетворява всички фермери, за да могат те от средата на годината да подават документи за директни плащания за животните, които отглеждат. Очаква се стопаните, които имат по 1-2 животни, да получават изисквания от ЕС документ, че имат осигурени по 10 дка земя за паша на всяко животно от съответната община или кметство.

Цените, по които общинските мери се отдават под наем, аренда или на концесия, се определят от общинските съвети. В момента те са доста различни, показва справка, подадена от кметовете в областната управа в Плевен. Препоръката на областната администрация е по общини да се ползва за ценова база вече разпореденото от аграрното министерство отдаване под наем на земи, държавна собственост ./в."Посредник"/

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.