1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отговорността за безопасността на храните е споделена между производителите, потребителите и контролния орган

Отговорността за безопасността на храните е споделена между производителите, потребителите и контролния орган

Датата 7 юни е избрана за Световен ден за безопасност на храните преди 4 години на общо събрание на ООН

Днес отбелязваме Световния ден за безопасност на храните. Датата 7 юни е избрана преди 4 години на общо събрание на ООН.

По този повод Българската агенция по безопасност на храните напомня, че безопасността на храните е споделена отговорност между производителите, потребителите и контролния орган.

Опирайки се на регулацията на националното и европейското законодателство, условията при които се приготвя храната така, че да бъде безопасна, е отговорност, която започва от полето и фермата, и стига до консуматора и неговата трапеза. Отговорност на производителите и търговците е да пускат на пазара само храни, които са безопасни.

Трябва да се прави разлика между качествена и безопасна храна. Безопасната е тази, която не крие риск за здравето на потребителите. А бизнес операторите и търговците са тези, които имат отговорността да анализират рисковете при производството и търговията на храни така, че те да не бъдат опасни за здравето.

Потребителите също имаме отговорност към храната, която консумираме. Важно е да правим информиран избор дали храната, която слагаме на трапезата, е подходяща за нас. Тя може да съдържа алергени, които не са подходящи за конкретен човек. Храната освен, че трябва да е безопасна, трябва и да задоволява нашите вкусови и здравословни потребности. Наша отговорност като потребители е да купуваме храни само от регламентирани производители, да четем етикета, за да се информираме дали храната е в срок на трайност и как да я съхраняваме.

На българския пазар се предлагат както произведени у нас храни, така и произведени на територията на ЕС и на трети страни, като всички те подлежат на непрекъснат контрол от страна на БАБХ. Храните, които се произвеждат и търгуват на територията на страната, са напълно безопасни за здравето на хората.

Агенцията по храните извършва официален контрол при производството, търговията и съхранението на храни. Той се осъществява чрез проверки на бизнес операторите за спазването на законодателството в областта на храните и чрез вземане на проби за лабораторен анализ за съответствието на храните с изискването на законодателството. Част от проверките се извършват съвместно с други държавни контролни органи, а част от пробовземането се извършва и в присъствието на браншови и неправителствени организации от сферата на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.