1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Откриха модерно депо за битови отпадъци в Добруджа

Откриха модерно депо за битови отпадъци в Добруджа

Съоръжението ще обслужва 9 общини, финансирано е чрез ОП Околна среда

Регионално депо за битови отпадъци беше открито официално край добричкото село Стожер. Това е един от най-грандиозните проекти за страната ни. Близо 39 милиона лева са средствата, вложени в съоръжението за интегрирано управление на отпадъците. Депото ще обслужва 226 населени места от 9 общини – всички осем общини от Добричка област и община Никола Козлево от Шуменска област. 

Новото депо за отпадъци край Стожер е резултат на 10-годишен труд. То отговаря на всички европейски норми и има 30-годишен срок на експлоатация. Лентата прерязаха екоминистърът Ивелина Василева и кметът на Добрич Детелина Николова, а водосвет отслужи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.  

Добрич е първата област в страната с успешно финализиран проект и изградено депо за отпадъци, подчерта министър Ивелина Василева. В страната ни трябва да се изградят още 20 подобни съоръжения със средства по ОП Околна среда. Почти са готови депата в Столична община, Малко Търново, Ботевград и Бургас. Регионалното депо край Стожер е един от най-грандиозните проекти за страната по ОП Околна среда. 

Със старта на новото депо ще се закрият 6 стари сметища в Добруджа, заради която страната ни търпи санкции. Новото съоръжение разкрива 35 работни места. На официалната церемония присъстваха и премиерът Бойко Борисов, кметове на общините-партньори по проекта, областните управители на Добрич и Шумен, народни представители. 

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.