1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Откриха завода за отпадъци на София

Откриха завода за отпадъци на София

Снимка:

Инвестицията е на обща стойност близо 346 милиона лева

Кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, еврокомисар Кристалина Георгиева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева прерязаха лентата на завода за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна, район „Кремиковци“. Инвестицията е на обща стойност близо 346 млн.лв.

„Този проект е уникален, защото е най-големият, изпълнен успешно и в срок по Оперативна програма „Околна среда”, каза при откриването министър Василева. Близо милион и половина жители ще се възползват от това модерно инженерно съоръжение, добави тя. „Това е изключително сложна инвестиция, която в пълна степен изпълнява ангажиментите на България и прилага политиките за опазване на околната среда, осигурява добро качество на живот и здраве на хората", добави министър Василева.

Искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората, каза министър-председателят Бойко Борисов. И отбеляза, че заводът е 100 процента общински – на софиянци.

„Ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много години“, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева. И добави, че третият етап на проекта ще е за 270 млн. лева. и отпадъците ще бъдат използвани за отопление.

В момента наказателната процедура за управлението на отпадъците на територията на Столична община е замразена. С изграждането на завода България изпълнява и последната стъпка, необходима за правилното прилагане на европейското екологично законодателство в областта на управлението на отпадъците. Това е и предпоставка за закриването на наказателната процедура.

Реализацията на проекта свежда до минимум биоразградимите отпадъци, които се съхраняват в депото. То ще приема отпадъци от процеса по механично-биологично третиране, с което ще се постигне намаляване на твърдите битови отпадъци, които се депонират с приблизително 70%, спрямо периода преди изграждането на система за управление на отпадъците. 

Реализацията на проекта е разделена в две фази, които са технологично обвързани. В първата фаза се изграждат депо за неопасни отпадъци за депониране на стабилизирани биоотпадъци и остатъците от завода за МБТ (с общ капацитет от 2,825,000 м3 и застроена площ от приблизително 14 хa) и инсталации за третиране на разделно събрани биоотпадъци и за третиране на зелени отпадъци. Двете инсталации са изградени на площадка „Хан Богров“. Капацитетът на инсталацията за третиране на биоотпадъци е 20 000 т/г., а на тази за зелени отпадъци – 24 000 т/г.

Втората фаза включва проектиране и строителство на завод за Механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци с производство на RDF. Капацитетът на завода е 410 000 тона/годишно, което съответства на средно дневно количество от 1300 т/ден. Преработката на отпадъците включва приемане и предварително сортиране, механично третиране с цел отделяне на приблизително 40 000 т/г. рециклируеми материали и производство на 180 00 т/г. RDF-гориво и биологично третиране чрез патентован процес на биологично сушене, стабилизиране и производство на висококачествен RDF-гориво и подобен на компост продукт.

Интегрираният проект на Столична община за управление на отпадъците включва и финансирането на пилотен проект за  въвеждане на разделно събиране на отпадъци в районите „Овча купел“ и „Кремиковци“, които до този момент не са обхванати от подобна система. Дейността предвижда да се предоставят пластмасови чували и контейнери за разделно събиране на домакинствата от крайградските зони. Разделно събраните отпадъци се транспортират до съоръжения за предварително третиране, където допълнително се обработват, за да се извлекат рециклируемите фракции. Чрез изпълнението на проекта се предвижда през 2017 г. в район „Овча купел” 26 % от генерираните отпадъци да бъдат събрани при източника, а в район  „Кремиковци” 22 %.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.