1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Открива се ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

Открива се ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

Ще продължат проверките от страна на отговорните институции за строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча

На 10 август (събота) се открива ловът на дребен пернат дивеч. Ловците ще могат да ловуват за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

И тази година ще важат определените дневни норми за отстрел от един ловец, които са до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя. 

Груповото и индивидуално ловуване ще се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници само през деня - един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч. 

Ще продължат проверките от страна на отговорните институции за строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и поднормативната уредба. Ще се следи да не се превишават дневните норми за отстрел и да не се използват електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната и за недопускане на разпространението на вируса на АЧС, със заповед от 5 август 2019 г. на министъра на земеделието храните и горите се забранява ловът в ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около обявени случаи на африканска чума по дива свиня. Наложените мерки за забрана и ограничения на лова ще се променят от изпълнителния директор на БАБХ по предложение на изпълнителния директор на ИАГ за всяка определена инфектирана зона. На интернет страницата на ИАГ се публикува актуална информация за ловностопанските райони, които попадат в инфектираните зони при положителен случай на АЧС ( http://www.iag.bg/docs/lang/1/cat/20/index ).

С цел предотвратяване разпространението на заболяването, в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.

Заради очаквано засушаване и високи температури през август се забранява и паленето на огън в горите, освен на определените за целта места. 

За недопускане на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, Изпълнителна агенция по горите призовава българските ловци  стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.