1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отложиха преброяването на лозята до края на годината

Отложиха преброяването на лозята до края на годината

Страната ни трябва да отчете наличието на договорените лозови масиви, които повече няма да могат да се увеличават

 

До края на годината ще продължи регистрирането на лозовите масиви в националния лозарски регистър. Това съобщи шефа на Изпълнителната агенция по лозата и виното – в Русе Евлоги Ханчев. Кампанията, която трябваше да приключи до края на март, е удължена със заповед на министъра на земеделието, тъй като броят на лозята се оказал двойно по-нисък от квотата, която ни отпуска Европейският съюз - 1.53 милиона декара.

Към края на март в регистъра са вкарани 30 000 декара, но в тях са включени лозовите масиви в четири области - Русе, Силистра, Разград, Търговище.

До миналата година в регистрите на Изпълнителната агенция по лозята и виното влизаха само стопанствата, произвеждащи грозде за търговски цели. Сега са обхванати всички собственици на лозя - тези за собствено ползване и тези, които не се обработват. Всеки терен, който по начин на трайно ползване се води лозе, трябва да влезе в регистъра. По този начин страната ни трябва да отчете наличието на договорените лозови масиви, които повече няма да могат да се увеличават.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.