1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отново бъркат в джоба на фермера

Отново бъркат в джоба на фермера

Таксата от 10 лева, която притежателите на колесни трактори и самоходни шасита заплащаха досега при извършване на годишни технически прегледи, според новите изменения вече ще бъде 12 лева

 

Нов проект за промяна на таксите за регистрация и преглед на земеделска и горска техника е готов вече в Министерството на земеделието и горите. След като бъде приет той ще стане постановление, а според инженери от Контролно-техническата инспекция на ведомството това ще принуди земеделските производители да се бръкнат в джоба за повече пари.

Таксата от 10 лева, която притежателите на колесни трактори и самоходни шасита заплащаха досега при извършване на годишни технически прегледи, според новите изменения вече ще бъде 12 лева. За верижни трактори се плаща 10 лева, вместо досегашните 8 лева. За тракторни ремаркета с общо и специално предназначение се предлага таксата да се повиши от 4 на 6 лева.

Приетият проект за постановление за изменение и допълнение на тарифата за плащане на прегледи на земеделска и горска техника, които се събират от КТИ, предвижда още от 23 на 25 лева да се увеличи таксата за извършване на годишни технически прегледи на зърнокомбайни и други самоходни машини за прибиране на реколта. От 16 на 18 лева на силожокомбайните и самоходните косачки. Не се променят таксите за технически прегледи на останалата техника и таксите за издаване и подмяна на свидетелствата за правоспособност и за работа.

В документа е включена още една новост по европейски модел - такса за сертификат за одобрение. Тя е във връзка с изискванията на Европейския съюз за безопасността на горската и земеделската техника. Таксата се въвежда за издаване на сертификат за одобрение на типа "цяло превозно средство" в размер на 200 лева и на "система, компонент или отделен технически възел", таксата за което е 100 лева.

Определя се и таксата за регистрация на техника да е еднаква за всички собственици, а не както досега можеше да се прави от общините по решение на общинските съвети и варираше до 20 лева на бройка машина./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.