1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отново британско говеждо по пазарите след 10-годишна карантина

Отново британско говеждо по пазарите след 10-годишна карантина

Франция, както и част от страните-членки на Европейския съюз ще трябва да променят законодателството си, за да могат да внасят британско месо

 

Вдигна се забраната за износ на говеждо месо, наложена на Великобритания през 1996 година с цел спиране на разпространението на болестта луда крава. Животните, родени след 1 август 1996 година, вече могат да бъдат изнасяни, също и месото от животни, заклани след 15 юни 2005 година.

Франция, както и част от страните-членки на Европейския съюз ще трябва да променят законодателството си, за да могат да внасят британско месо.

Месопроизводителите приветстваха новината, но защитниците на правата на животните планират масови протести.

Въпреки това, ще останат някои забрани – за износ на говеждо с кости, например. Евроекспертите се съгласиха да свалят забраната, след като случаите на луда крава намаляха на Острова.

Националният съюз на фермерите пък обяви, че невъзможността за износ е коствала на членовете му 675 милиона британски лири годишно.

Холандия, Гърция и Италия се очаква да са първите големи пазари, които ще отворят врати за британското месо. Първите поръчки от чужди купувачи вече дори са направени.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.