1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отново въведоха мерки срещу птичия грип в Шуменско

Отново въведоха мерки срещу птичия грип в Шуменско

 

Отглеждането на птици да се осъществява в дворовете на стопаните, както и да не се допуска свободно движение на домашни птици и достъпът им до водоемите от областта. Това решиха на извънредно заседание днес членовете на Областната епизоотична комисия в Шумен, което се проведе по повод  констатираното огнище на птичи грип в Република Унгария и опасността заболяването да проникне и в нашата страна.

Забранява се и търговията с живи птици. Върху птицевъдните обекти в областта ще се осъществява постоянен ветеринарно-медицински контрол и ще се извършват периодични клинични прегледи на домашни и диви птици.

До този момент в област Шумен няма открити мъртви прелетни птици – заяви директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба д-р Христо Христов. Предстои да бъдат проведени и заседания на общинските епизоотични комисии.

Във връзка с възникналата преди седмици зараза от класическа чума по свинете, в гр. Смядово от ветеринарната служба съобщиха, че не са регистрирани нови случаи на заболяването в областта. Продължава вземането на проби от всички стада в района, който все още е под карантина.  

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.