1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отпускат пари за Хитрино

Отпускат пари за Хитрино

Снимка:

Десислава Танева: „Близо 20 млн. лева ще бъдат насочени целево към Община Хитрино за справяне с пораженията от взрива“

Близо 20 млн. лева ще бъдат насочени целево по възможно най-бързия начин към община Хитрино за справяне с пораженията от взрива. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред журналисти в Брюксел. Решението е взето от работна група, създадена по инициативата на еврокомисар Кристалина Георгиева, с подкрепата на еврокомисаря по земеделие Фил Хогън и еврокомисарят Корина Крецу. „Това ще стане по условията на програма за развитие на селските райони“, коментира Десислава Танева. „Към момента Община Хитрино има проектна готовност за ВиК инфраструктура, улична мрежа и пътна мрежа на обща стойност 8 млн. лв.“, каза още тя.

До края на тази седмица трябва да бъде подписана заповедта за отваряне на целевия прием за реализиране на проекта. „В момента се води комуникация между екип на МЗХ и местните власти в Община Хитрино за проектиране и проектна готовност за ремонт на разрушените общински сгради от взрива и реализиране на тези проекти“, обясни министърът в оставка. „Веднага ще бъде отворен и вторият прием, който ще е за остатъчната стойност – близо 12 млн. лв. или 6 млн. евро. Това са най-бързите действия, които можем да вземем“, добави Танева. Тя изказа благодарност на тримата комисари и съболезнования на всички пострадали и техните семейства.

Относно това каква е разликата при пренасочването на тези средства спрямо обикновените проекти по програмата за развитие на селските райони Танева обясни: „Разликата е, че ще бъде отворен целеви прием, т. е. само за Община Хитрино. Тези проекти биха се реализирали със сигурност, а в първия прием, който вече е приключил по отношение на възможността общините да подобрят тази инфраструктура, тези проекти на Община Хитрино не са се класирали. Този прием е целеви. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.