1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отворено писмо на министър Валери Цветанов

Отворено писмо на министър Валери Цветанов

Призовава земеделските производители да се включат активно в кампанията за регистрация на земеделските площи

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов изпрати отворено писмо до браншовите организации на българските земеделски производители, в което призовава всички земеделски производители, които имат право на плащания за единица площ, да извършат  регистрацията на земите си в срок до 15 май, за да може да бъде усвоен целият пакет предвидени средства за стопанската 2008-2009 година. Всичките 236 общински служби по земеделие ще работят с удължено работно време, както и на националните празници и през почивните дни.

Срокът, в който земеделските производители могат да се регистрират без да губят част от полагащите им се плащания е 15 май 2009 година. След тази дата за всеки ден забава субсидията ще се намалява с 1 % дневно.  Над 84 000 земеделски производители в страната имат право да кандидатстват по СЕПП. Общият пакет средства е 287 399 000 евро.

Процедурата за регистрация на земеделските производители става на 2 стъпки:

1. Общинските служби по земеделие ще предоставят на всички земеделски стопани, регистрирали в ИСАК през предходната година заявления за подпомагане,  както и формуляр на заявление, попълнен с наличните данни за тях, и графичен материал за местонахождението на ползваните от тях през предходната година земеделски парцели.

2. След това земеделските производители трябва да попълнят заявление за регистрация по образец, който може да бъде намерен в общинските служби „Земеделие”. След това информацията от заявленията ще бъде предоставяна на Разплащателна агенция и нейната информационна система (ИСАК).

От 15 май до 31 май земеделските производители ще могат да внасят корекции в заявленията си, а в срок до 31 юли т.г. те трябва да предстаявят нотариално заверени документи, доказващи правно основание за ползване на всички земеделски парцели, за които кандидатстват за подпомагане към датата на заявяване на този парцел. Няма да се допуска регистрация на трайно необработваеми земи (код 6).

„Министерство на земеделието и храните е предприело всички необходими мерки за решаване на съществуващите проблеми и за осигуряване на нормален ход на кампанията”, се казва в писмото.

Тече процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуване на 200 GPS-а, които ще бъдат предоставени на общинските служби. Със закупуването на комплектите от GPS-устройства и цифрови фотокамери и предоставянето им на служителите в регионалните структури на МЗХ ще се гарантира по-високото качество на тяхната работа при извършване на теренните проверки на място, като ще се гарантира и по-високото качество на СИЗП. Така ще се избегнат възможностите за евентуални грешки и припокриване на площи между съседни парцели. От юли ще бъдат сформирани мобилни екипи от служителите на Теническия инспекторат при ДФ «Земеделие»-Разплащателна агенция, при необходимост ще бъдат включении и служители на общинските служби по земеделие за проверки на място на земеделските площи. В ход е процедура за ново ортофото заснемане на 40% от територията на страната, с което ще се актуализира състоянието на физическите блокове у нас.

Всички тези мерки ще помогнат да се засили контролът върху разходването на средствата от ЕС. Политиката на Министерство на земеделието и храните изцяло е насочена към осигуряване на пълна прозрачност на процеса по регистрацията на земеделските площи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.