1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Овцевъдите одобряват по-високите субсидии за животни под селекция

Овцевъдите одобряват по-високите субсидии за животни под селекция

Това ще гарантира качественото развитие на стадата и ще увеличава тяхното поголовие

Овцевъдите одобряват по-високите субсидии за животни под селекционен контрол по линия на директните плащания. Подпомагането трябва да бъде за положен труд и постигнати резултати, а не единствено срещу ушна марка, категорични са от Националната овцевъдна асоциация. 

16 на брой са развъдните асоциации у нас и овцевъдите трябва да сключват договори с тях, съветва Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация.

Това ще гарантира качественото развитие на стадата и ще увеличава тяхното поголовие, защото животните ще бъдат наблюдавани от зооинженери-селекционери, уточни той.

Подпомагането за онези овцевъди, които са сключили договори за селекционен контрол през тази година, ще започне реално през следващата, каза още пред АГРО.БГ Бисер Чилингиров.

Според него е крайно време на преден план да излязат специалистите в бранша – селекционерите-зооинженери, за да се тръгне към по-голяма породност на стадата. В момента едва 1,5 % от общия брой овце в страната са под селекционен контрол. Абсурдно е да се получава подпомагане единствено срещу ушна марка, категоричен е шефът на овцевъдите у нас. Още траките са се занимавали със селекция, аргументира своята позиция Бисер Чилингиров.

Припомняме, субсидията за овце и кози майки под селекционен контрол по линия на директните плащания ще бъде 31 евро на глава животно. За останалите – 6 евро.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.