1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Параграф 4 отново на дневен ред в Монтана

Параграф 4 отново на дневен ред в Монтана

До 18 февруари собственици и ползватели на земя могат да проверят легитимни ли са имотите им

 

Планът на новообразуваните имоти в местността Парта край Монтана вече е обнародван в "Държавен вестник". Той е изложен в общинската служба "Земеделие и гори". До 18 февруари в стая No 104 бивши и настоящи собственици могат да правят справки и да подават възражения по него. След тази дата ще започне оценка на парцелите, съобщи главният експерт Красимира Живкова.

Така приключва последният етап от земеразделянето във вилната зона. В 30-дневния срок, в който е изложен планът по параграф 4, всички правоимащи ползватели и всички бивши собственици могат да проверят дали стопанисваните и притежаваните от тях имоти са правилно отразени. С плана на новообразуваните имоти на всеки правоимащ ползвател, заявил желанието си за притежаване на терена до март 1990 г., са дадени до 600 кв. метра терен, ако има вила. Ако нямат постройки, те получават по 1 декар площ. Останалата част от имота, както и имотите на неправоимащите ползватели, се връщат на бившите собственици, които трябва да имат решение от поземлена комисия.

В местността Парта се намират около 3200 имота на ползватели и близо 1000 на бивши собственици. Площта е 3400 декара. Оценката на парцелите ще се прави от външни оценители, наети от общината.

Тези дни е доста оживено в стая 104 на общината и в коридора пред нея. Собственици и ползватели на земи в местностите Парта, Палековото и над ж.к. "Младост" носят документи с папки, за да разберат легитимни ли са имотите им и имат ли законното право да ги владеят и обработват. Вярно е, че параграф 4 създаде много главоболия на собственици, ползватели и на общинари, защото по принцип става въпрос за създаване на трайни насаждания, което изисква доста капиталови вложения и дългогодишен труд. Спорът обаче в началото на поземлената реформа беше за по-големият брой на желаещите да имат места около Монтана, отколкото бяха местата. Сега обаче положението се е изменило и би могло да се каже, че има доста свободни места, по някаква причина непотърсени от собственици, които никой не обработва и са станали развъдници на мишки, болести и плевели. И за тях има мераклии да ги работят, но общината за тези места отново трябва да започне процедурата за въвеждане във владение и придобиване на собственост. Вероятно такива случаи са стотици. Главната експертка по селско стопанство в общината Олга Иванова сподели:

- Хората, които идват при нас за имотите си, носят различни документи. Доста малък процент от тях ги сочат като провоимащи и все някой нещо трябва да дооправя. Мнозина са с пропуснати срокове преди време за подаване на молби за купуване на местата, други носят нотариални актове, че им принадлежат по наследство, но в същото време не притежават нужния документ от поземлената комисия и ред други случаи. С две думи - всеки случай сам за себе си е отделен проблем и трябва да се решава индивидуално.

Засега се налага мнението, че след като приключи едномесечният срок за уреждане на проблемите с новия кадастрален план, отново ще трябва да се започне процедура с анкетиране и заявяване на намерения за придобиване на собственост от хора, които сега съгласно законовите изисквания не могат да направят това./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.