1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парите от фонд "Земеделие" не достигат

Парите от фонд "Земеделие" не достигат

Скандали около разпределянето на средствата от фонд "Земеделие" има всяка година

 

Парите, отпускани от фонд "Земеделие", не достигат, принципите на разпределяне на средствата не са ясни и се чувстваме ощетени. За това алармират в редакцията на "Янтра ДНЕС" земеделски производители и председатели на кооперации в региона.

Когато отидох в областната дирекция на фонд "Земеделие", за да подам документи за слънчоглед, се оказа, че лимитът вече е свършил, заяви Андрей Андреев, председател на кооперацията в Долна Оряховица. От дирекцията му обяснили, че са закъснели. Според Андреев ситуацията с разпределяне на средствата се повтаря всяка година и затова той подозира нередности при отпускане на субсидиите. Тъй като има ограничение за декарите, фермерите регистрират по 3-4 фирми, за да вземат повече пари, недоволства председателят на кооперацията и твърди, че това е един от начините да бъдат унищожени земеделските кооперации в България.

Ние работим по заповед на националното ръководство на държавен фонд "Земеделие" и нашите експерти носят отговорност за всичко, което правят, обясни директорът на областната дирекция на фонда Александър Рангелов. Води се входящ дневник, който всеки ден по факс се изпраща в София. Когато лимитът свърши, спира приемането на документите. За слънчогледа това е станало след номер 46. Кооперацията в Долна Оряховица е била 51-ва.

Сред кооперациите, останали зад "борда" т.г., са и тези в Орловец,  Недан и др.   

Скандали около разпределянето на средствата от фонд "Земеделие" има всяка година. Първите документи, които миналата седмица приемаха специалистите от областната дирекция на фонда, бяха за покупката на семена за слънчоглед. Лимитът за нашата област е 395 хил. лв., по 3,50 лв. на декар, което означава, че с отпуснатите субсидии ще се засеят повече от 100 хил. дка с тази земеделска култура. Интересът към нея е голям, защото според специалистите през последните години се оказало, че слънчогледът е най-рентабилен и от него се печели най-добре.

След сигнал на местни производители, във В. Търново е била изпратена проверка от фонд "Земеделие", която не е открила нарушения при разпределяне на средствата. Според запознати причината за скандалите е закъсняла заповед на софийското ръководство на фонда, според която субсидиите трябва да се отпускат по реда на заявките.

Председателите на кооперации настояват да се реши въпросът с контрола по усвояване на средствата. Според тях не са редки случаите, когато се представя фактура за купени семена, парите от фонда се прибират, а на практика се сее със собствен, некачествен посевен материал. /Янтра днес

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.