1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парламентарно питане за аферата "Нихат Кабил"

Парламентарно питане за аферата "Нихат Кабил"

През 2003 г. Кабил одържави 611 декара общински терен, принадлежал на село Лозен.

 

Актуален въпрос към правосъдния министър Антон Станков за действията на прокуратурата, относно одържавена земя от сегашния земеделски министър Нихат Кабил ще отправя в парламента, каза депутатът от ОДС Йордан Соколов.

През 2003 г. Кабил одържави 611 декара общински терен, принадлежал на село Лозен. С него щели да бъдат обезщетени 11 наследници на тракийски българи по спогодба между България и Гърция. Такова обяснение дал Кабил пред парламентарната комисия за борба с корупцията на единственото й заседание по този случай преди една година. Тогава присъствали и хора от селото заедно с кметицата на Лозен Добринка Димитрова. Наследниците на тракийските българи са неколкостотин, от къде ги намери тези 11 човека, Кабил не можа да обясни, коментира зам.-председателят на комисията за борба с корупцията Йордан Соколов.

Други 25 декара от селската земя тогавашният зам.-министър одържавил вместо документираните 3 декара. Тях пък трябвало да ги получи близък до сина на депутата Рамадан Аталай. ДПС депутатът също е зам.-председател на комисията за борба с корупцията. Парламентаристи коментираха, че това може да е причината комисията повече да не е заседавала. Според председателя й Коста Костов (НДСВ), комисията си е свършила работата, след като има сигнали до прокуратурата. По думите му липсвал интерес от страна на кметицата и лозенчани. Костов каза, че е канил Димитрова за второ заседание на комисията, но тя отказала да дойде. Кметицата Димитрова отрече това. Тя допълни, че от прокуратурата са поискали пълната документация по случая още миналата зима./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.