1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парламентът прие на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Актуализират се принудителните административни мерки, глобите и имуществените санкции и се въвеждат такива за кметове и длъжностни лица

Парламентът единодушно прие промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С тях се актуализират принудителните административни мерки, глобите и имуществените санкции и се въвеждат такива за кметове и длъжностни лица, които не изпълняват задълженията си по общинските програми за подобряване качеството на въздуха. За неразработването на такива програми кметовете ще бъдат наказват със санкции от 2000 до 5000 лв., а случаите, в които длъжностни лица или кметове не изпълняват задълженията си, ще бъдат наказвани с глоба до 5000 лева.

Промените дават възможност на общинските съвети и кметовете да определят зони с ниски емисии на вредни вещества, например да обособяват части от града, в които да се ограничи движението на моторни превозни средства с ниска еврокатегоризация,  или да се ограничи употребата на силно замърсяващи горива за битово отопление.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева каза пред депутатите, че към момента е налице положителна тенденция за намаляване на броя на превишенията на средноденонощната норма и средногодишната концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух.  „С оглед запазване на тенденцията, се осигуряват средства и по Оперативна програма „Околна среда“ за подпомагане на общините при реализация на конкретни мерки от техните общински програми”, добави министърът.

Един от очакваните резултати от прилагането на промените в Закона е свързан с хармонизирането и привеждането на националното законодателство в съответствие с европейското и с актуализирането и прецизирането на терминологията и разпоредбите по отношение на емисиите от неподвижни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.