1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парламентът прие на второ четене промените за продажбата на земя

Парламентът прие на второ четене промените за продажбата на земя

Очаква се парламентът да приеме окончателно промените в петък

 

Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на България към ЕС или по силата на международен договор, ратифициран и влязъл в сила за България.

Това реши парламентът, който прие с 211 гласа "за", 4 "против" и 2 въздържали се" на второ четене текст от промените в Конституцията, свързани с членството в ЕС.

Ратификацията на такъв международен договор ще се приема с мнозинство две трети от всички народни представители, а режимът на земята ще се oпределя със закон.

Чужденци могат да придобиват земя и чрез наследяване по закон, гласуваха депутатите. Изборите за членове на Европейския парламент, както и участието на граждани на ЕС в изборите за местни органи в България ще се уреждат със закон, предвиждат още промените. Правителството трябва да информира предварително Народното събрание и да дава отчет за действията си, когато участва в разработването и приемането на актове на ЕС, гласуваха депутатите.

Граждани на България не могат да бъдат предавани на друга държава или на международен съд за целите на наказателното преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, влязъл в сила за България, гласят още предвидените промени в Конституция.

Очаква се парламентът да приеме окончателно промените в петък./dnevnik.bg/evropa

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.