1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парламентът ратифицира годишното финансово споразумение за 2006 г. по САПАРД

Парламентът ратифицира годишното финансово споразумение за 2006 г. по САПАРД

 

Народното събрание ратифицира годишното финансово споразумение за 2006 г. между България и Комисията на Европейските общности от името на Европейската общност по програма САПАРД.

Финансовото задължение от Европейската общност по програмата за 2006 г. е 82 446 000 евро. Ангажиментът е валиден до 31 декември 2008 г. и може да бъде използван само за целите на програмата.

С цел максимално усвояване на договорените по програмата средства се дава право на държавния фонд "Земеделие" - агенция САПАРД, да одобрява проекти и да договаря с крайни бенефициенти до 10 на сто от разликата между бюджета по финансовите таблици към националната програма за развитие на земеделието в селските райони 2000 - 2006 г. и платените суми за изпълнените проекти.

В доклада си комисията по бюджет и финанси посочва, че по този начин ще се намали рискът за неусвояване на средства и връщането им към бюджета на ЕО от анулирането на договори с крайни бенефициенти и/или намаление на договорената помощ за некоректно изпълнение на одобрени проекти.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.