1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парола на всеки фермер

Парола на всеки фермер

Европа ни хвали - в страната няма налични заразни болести по животните

През месец септември земеделските стопани ще имат възможност да влизат в Информационната система на НВМС чрез персонален код и парола. Това заяви изп. директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев на срещата с представители на животновъдите от Северозападна България.

265 са контролните точки на НВМС във всички общини на страната, където стопаните ще могат сами да актуализират данните за броят животни в стопанството си. Там където достъпът до интернет е ограничен, земеделските стопани ще подават информацията на хартиен носител до служителите на ветеринарната служба по места. Необходимо е технологично време за да бъде изграден модул за защита на паролата на всеки фермер, която ще бъде предоставена и той сам да отразява движението на животните, каза още доц. Байчев.

Към момента в Информационната система на НВМС е заложено да проследява здравословният статус на животните и цялостната диагностика. Като основен проблем обаче е отразяването на движението на животните във всеки един животновъден обект, защото според чл. 132 от Закона за ветеринарно медицинската дейност това вече е задължение на самия фермер.

Обсъден е и въпросът, че нито една страна членка не осъществява плащане на субсидии на база на информационната система, защото това става с гаранции, които дават собствениците на животни.

В Румъния има разработена система, която се ползва при изплащането на субсидии. Предстои посещение на нашите ветеринари в Румъния, където ще се запознаят с румънския опит. Ако е необходимо ще бъде изработена такава система и в България.

Европейската комисия поставя много добра оценка за работата на Националната ветеринарна служба, каза доц. Жеко Байчев и напомни, че в страната няма налични заразни болести по животните.

 

Контролът на готова продукция и отразяване на вложената суровина на етикетите е засилен от страна на НВМС, каза още той във връзка с влагането в млечни продукти на сухи млека. Към момента 700 акта и наказателни постановления са пуснати в това направление, но все пак свободният внос на стоки в България не може да бъде спрян, защото страната ни е член на ЕС. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.