Български и италиански фирми могат да си партнират в производството на хранителни стоки и заедно да заемат по-голям дял от световния пазар. Това стана ясно на българо-италианската конференция "Качество и безопасност на храните, връзката с потребителите", която започна на 10 май в Международен панаир Пловдив и ще продължи 2 дни.
Тя се организира от Италианския институт по външна търговия. В нея участват учени, експерти и мениджъри от Италия, представители на 30 италиански и 150 български предприятия, за които са предвидени и работни срещи. В 4 сесии ще бъдат представени доклади и ще се водят дискусии за стандартите на производство, иновациите в сектора, контрола, системите за безопасност на продуктите и опаковките.
Двете държави имат голям производствен потенциал и трябва да заложим на интеграцията, за да го използваме пълноценно, заяви в словото си при откриването на конференцията Паоло Де Кастро, министър по политиката на земеделието, храните и горите на Италия.
"Качеството и безопасността на храните са печеливша карта. Не можем да се справим с конкуренцията на световния пазар само с ниска себестойност особено при наличието на такива съперници като Азия и Южна Америка, които правят пробив с нея. Ние можем да ги бием с високо качество", каза министър Де Кастро.
Според него преимуществата на България и Италия са в съчетанието на типични продукти с високи стандарти на производство. Двете страни биха могли да предприемат съвместни действия за защита на качеството на селскостопанската продукция, за да гарантират географската индикация и запазените марки.
"Италия години наред защитава каузата за качество и безопасност на храните. Чудесно е, че можем да се поучим от този опит", заяви в словото си Нихат Кабил, министър на земеделието и горите на България. Той приветства своя колега Де Кастро и неговите сънародници с думите "Добре дошли в България" на италиански език.
Фактът, че двама министри сме тук, е показателен колко е важна в Европейския съюз политиката за качество и безопасност на храните, подчерта министър Кабил. "Тя се очертава като втората напълно консенсусна политика в Европейския съюз, след като постигнахме съгласие в областта на селското стопанство. Тепърва ще имаме възможност да участваме в тази политика и да формираме нейните параметри", каза министър Кабил.
Според него българо-италианската конференция, която се провежда в Пловдив, е от изключително значение за повишаване на информираността на българските предприемачи. Министър Кабил представи политиката на агроминистерството за безопасност и контрол на храните.
Официалните гости, придружени от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов, разгледаха международната изложба за хранителни стоки и технологии ФУДТЕХ и се спряха на щандовете на български и италиански фирми, участващи в нея. Те посетиха и експозицията "Вкусове от Италия", където дегустираха различни деликатеси. С българо-италианската конференция "Качество и безопасност на храните, връзката с потребителите" стартира Четвъртият италиански фестивал в България, който ще продължи до 20 юни 2007 с разнообразни икономически и културни прояви.