1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първанов пусна скандалния закон за лова

Първанов пусна скандалния закон за лова

Опозицията поиска да наложи вето върху него, защото в закона има откровено лобистки текстове

 

Президентът Георги Първанов е подписал приетите от парламента промени в закона за лова, въпреки че опозицията поиска да наложи вето, съобщи депутатът от ОДС Иван Сотиров. "Законът е пуснат за обнародване в "Държавен вестник", независимо че искахме среща с държавния глава по този повод", обясни Сотиров. Няколко депутати от ОДС са изпратили писмено искане за среща с Първанов, но още нямат отговор.
От пресцентъра на президентството потвърдиха, че законът е пуснат за обнародване, и съобщиха, че нямат информация за бъдеща среща на Първанов с ОДС.
Десните настояват президентът да върне закона, защото в него има откровено лобистки текстове. Става въпрос за възможността, която се дава на сегашните арендатори на ловните стопанства да получат право да ги ползват още 15 г. без конкурс. Според Иван Сотиров само върху 15 от общо 37 държавни ловни стопанства има възбрана за отдаване на концесия. Останалите 22 обаче, сред които има и резервати в защитени територии, ще бъдат деблокирани и ще бъдат дадени за ползване.
Законът предвижда и право да ловуват да имат само членовете на Националния ловно-рибарски съюз, въпреки че съществуват 60 други подобни дружества, обясни още Иван Сотиров. В срок от 6 месеца ще им бъдат отнети правата за ловуване, възнегодува депутатът. Това ще засегне 30 000 ловци, които не искат да членуват в националния съюз, защото той ежегодно събирал 30 млн.лв. от членски внос, а ги харчел безотчетно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.