1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първите български череши екстра качество са вече на пазара

Първите български череши екстра качество са вече на пазара

През изминалата седмица бяха сертифицирани първите 10 тона ранни череши в Силистренска област

През изминалата седмица  бяха сертифицирани първите 10 тона ранни череши в Силистренска област. Проверката на качеството се извършва чрез сравнение на показателите на взетата проба с изискванията за съответния продукт, включени в одобрените продуктови спецификации.

Кампанията по производството на оранжерийни зеленчуци - домати и краставици, произведени в България е в разгара си. Увеличава се броя на производителите  на плодове и зеленчуци, които са подали  заявления за подпомагане и участват в Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане.

Около 80 % от произведените  оранжерийни зеленчуци - домати и краставици са  с много добро качество, домати в беритбена зрелост, напълно развити с добро оцветяване с месеста консистенция, без кухини при разрязване и краставици добре  оформени и развити с типичен зелен цвят, характерен за отглежданите  сортове, месестата част е плътна крехка с недоразвити нежни и некожести семена.

По всичките изброени качества българските домати и краставици отговарят на  продуктовите спецификации по схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България.

Инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци са сертифицирали за едноседмичен период 1 490 тона краставици и 973 тона домати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.