1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първо заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР

Първо заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР

В първия прием по подмярка 4.1 се изключват възможностите за колективни инвестиции и интегрирани проекти

Днес, 16 март, се проведе първото заседание на Комитета за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони 2014 та- 2020 – та година. След състояла се дискусия на него бяха приети вътрешните правила за работата на Комитета. Обсъдени бяха и критериите за оценка на проектните предложения по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Дали решенията на Комитета да се вземат с квалифицирано или обикновено мнозинство, дали не трябва да се отмени заповедта на МС, с която се отнема правото на глас на неправителствените организации - тези въпроси предизвикаха остра дискусия.

Стана ясно, че в първия прием по подмярка 4.1 се изключват възможностите за колективни инвестиции и интегрирани проекти.

Най-простият начин да се предотврати такова „изяждане“ на средствата за колективни инвестиции е като до тях се допускат само регистрирани групи и организации на производителите, но това ще се обсъди с фермерите.

На 2 или 3 април ще бъде отворена подмярка 4.1 каза зам.-министър Грудев.
Фермерите вече няма да се редят на унизителни опашки с номерца при кандидатстването, тъй като проектите ще се класират по точкова система.

Автор: Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.