1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пчелар от Кюстендилско протестира срещу мярка „Млад фермер” на земеделското министерство

Пчелар от Кюстендилско протестира срещу мярка „Млад фермер” на земеделското министерство

Според производителя браншът е ощетен

Пчелар от Кюстендилско протестира срещу мярка „Млад фермер” на земеделското министерство. Според производителя на мед браншът е ощетен, а условията, при които се определя финансирането поставят в дискриминация някои от фермерите.

Първоначалните пари, които пчеларят получава са в размер на 25 хиляди лева. Според него, за високопланинския район, в който отглежда пчели парите са малко. И, открито изказва възмущението си.

За Калин Гавазки тази година ще бъде една от най-лошите в добива на мед, заради климатичните условия. Според фермера изискванията към производителите по мярката „Млад фермер” са недобре обмислени. 

Килограм мед на дребно се търгува по 10 лв. Тази година за пчеларя ще бъде една от най-лошите,заради климатичните условия. Младият фермер е отчаян, че трудно ще покрие разходите си. И, открито възразява срещу субсидирането на животновъди и земеделци.

Според административната уредба финансирането се определя съгласно нормативна база, съобразена с  мярка 112 на ДФ „Земеделие”, „Създаване на стопанства на млади  фермери“. В зависимост от програмният период се въвеждат и различни промени, съгласно европейските изисквания. Въпрос на преценка на предприемачите е, дали да продължат или да преустановят дейността си като регистрирани земеделски производители.

Aвтор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.