1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пчеларите гледат към Европа

Пчеларите гледат към Европа

 

Първият етап на Национална програма за развитие и насърчаване на пчеларството вече е изготвен и представен от МЗГ. Затова сега е моментът пчеларите и техните организации, асоциацията на преработвателите и търговците на пчелен мед да направят своите предложения какво да влезе в програмата според българските условия. Това каза за в. “Монт-прес” председателят на Пчеларското дружество в Монтана Кирил Занков. Визира се влизането на страната ни в Европейския съюз, след което пчеларите ще имат възможност да ползват някои начини за финансиране в пчеларския сектор.

Съгласно действащата нормативна база в страните от ЕС, която и нашите пчелари трябва да спазват, много строги са изискванията за остатъчни количества от антибиотици, сулфонамиди и други химиотерапевтици, които са пречка пред износа на скъпата продукция в ЕС.

В отделните пчеларски дружества ще бъдат обсъждани пчеларските технологии, развъждането и здравеопазването на пчелите, производството на мед, маркетинга и безопасността на продуктите у нас. Вярно е, че новостите при пчеларите трудно пробиват - заради консерватизма и липсата на финансови средства, но новите изисквания ще трябва да се визират и спазват от всеки, който иска да печели от пчеларство./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.