1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пчеларите ще се обединяват в един браншови съюз

Пчеларите ще се обединяват в един браншови съюз

На 22 януари ще е общото събрание на Областния пчеларски съюз в Плевен

 

Оказа се, че и такова чудо в България може да се случи - вместо да се разединяват хората се обединяват. Преди седмица в София се проведе среща на представители на всички организации в страната, представляващи интересите на една или друга сфера от сектор "Пчеларство". След като през последните няколко години пчеларите сами си нароиха съюзи и съюзчета, организации и асоциации, явно са узрели за идеята, че обединението прави силата. Неслучайно и конференцията в София беше наречена обединителна. Разбира се, едва ли едно такова обединение ще мина съвсем гладко, но ако този иначе силен сектор не го направи, просто вече няма да е толкова силен. И ще продължи да губи сериозни позиции на международните пазари. А пчеларите ще продължат да се оплакват, че изкупните цени на меда са ниски, че китайският мед ги унищожава и какво ли още не. 

Инициативата за провеждането на срещата беше на Българския пчеларски съюз, а участието си в историческото събитие регистрираха ръководствата на националните асоциации на пчелари, майкопроизводители, преработватели и търговци, както и на четири областни организации - на Плевен, на Монтана, на Пловдив и на Кърджали. Ще припомним, че обединението на всички, работещи в областта на пчеларството е наложително и поради един друг немаловажен факт - според Закона за пчеларството в България може да има само едно браншово обединение или само един съюз. 

Още много и дълъг път ще трябва да извървят хората, заети в сектор "Пчеларство", за да заработи единното браншово сдружение добре. Работата ще е тежка както на национално ниво, така и на областно. От началото на следващата година започват областните конференции на пчеларските съюзи. Областният пчеларски съюз в Плевен ще проведе общо събрание на 22 януари. Делегатите ще изслушат и приемат докладите на управителния и на контролния съвет, ще обсъдят промени в устава на сдружението и ще приемат нови насоки за неговата дейност. Една от важните точки, заложени в дневния ред, е приемането на бюджета за 2005 година. Общото събрание ще има още една сериозна задача - избор на нов управителен и контролен съвет на съюза./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.