1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пчеларските организации на обединителна конференция?

Пчеларските организации на обединителна конференция?

Дали обединителната конференция ще обедини българските пчелари, ще стане ясно в края на тази седмица

 

В събота, 18 декември, в София трябва да се проведе обединителна конференция на работещите в България пчеларски организации. Ициативата е на Българския пчеларски съюз, а участието си в историческото събитие вече са потвърдили ръководствата на националните асоциации на пчелари, майкопроизводители, преработватели и търговци, както и на четири областни организации - на Плевен, на Монтана, на Пловдив и на Кърджали. Обединението на всички, работещи в областта на пчеларството, е наложително, тъй като според новия Закон за пчеларството в България може да има само едно браншово обединение. Вместо това обаче през последните две години у нас се нароиха, разцепиха или появиха от неизвестното цяла плеяда асоциации, сдружения и други видове организации, афиширащи себе си за легитимни и работещи "за благото" на сектора. Преди година и половина беше регистриран и Национален браншови пчеларски съюз, който поне на този етап не е нищо друго освен поредната организация на пчелари. Само дето според закона точно така трябва да се нариче един браншови съюз на пчеларите в България. 

За участие в срещата в събота се очаква при пчеларите да бъде и Цветан Димитров, директор на дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието и горите. Едва ли обаче г-н Димитров ще има решаващата дума за обединението на пчеларите. Това е въпрос, който те сами трябва да решат. Най-малкото защото единен национален браншови съюз ще им помогне секторът да влезе подобаващо в Европейския съюз.

Въпросите към Цветан Димитров ще бъдат свързани повече с предстоящото през 2005 година обучение на пчеларите -проверители.

Дали обединителната конференция ще обедини българските пчелари, ще стане ясно в края на тази седмица./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.