1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пет общини се заемат с екотуристически проекти

Пет общини се заемат с екотуристически проекти

До 5000 лева дават за реализацията на един проект, предложения се приемат до 5 май

 

Стартира целева програма за малки проекти за общини Берковица, Белоградчик, Георги Дамяново, Чипровци и Чупрене и регионалното сдружение на общините "Северозападен Балкан" в рамките на трансграничния проект "Западна Стара планина" на Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа. Програмата е насочена към подпомагане на дейности за създаване на комплексен екотуристически продукт в региона, който включва създаване на мрежа от туристически-информационни центрове и повишаване на местните възможности в сферата на природосъобразния туризъм. Максималната сума, която може да бъде отпускана за един проект, е 5000 лв. като общината трябва да има собствен принос - финансов или нефинансов, минимум 20 на сто от стойността на проекта. Проектните предложения трябва да бъдат получени в офиса на РЕЦ за ЦИЕ в Берковица не по-късно от 5 май 2005 г.

Предпочитаните дейности за финансиране бяха определени на среща на заинтересовани от тези пет общини, която се проведе в Чипровци през февруари 2005 г. Те включват конкретни мерки за подобряването на туристическия маршрут Берковица-Белоградчик, който беше изграден през 2004 г.и цели изграждане на посетителска инфраструктура, обучение на водачи, увеличаване качеството и броя на местата за настаняване в населените места, през които преминава маршрутът и подкрепа на туристическите информационни центрове в региона. Дейностите трябва да се отнасят до всички населени места и точки по маршрута Берковица - Черешовица - Говежда - хижа "Копрен" - Георги Дамяново - Чипровци - Чупрене - Горни Лом - местността Бекинска шобърка - Белоградчик - Стакевци.

Едно от направленията на проекта "Западна Стара планина" е подпомагане развитието на природосъобразния туризъм. През 2003 проектът финансира разработването на регионален план за развитие на екотуризма, който стана част от националната стратегия за развитие на екотуризма с участието на широк кръг от заинтересовани организации, институции и местни предприемачи. Проектът "Западна Стара планина" подпомага изпълнението на част от набелязаните в регионалния план дейности. Във връзка с това през миналата година започна изграждането на туристически маршрут, преминаващ през Западна Стара планина от Берковица до Белоградчик, който беше маркиран от международна група доброволци. Впоследствие се проведоха две работни срещи, които разработиха план за действие по създаването на комплексен екотуристически продукт на базата на туристическия маршрут и местните ресурси. Настоящата програма е насочена към финансиране на дейности на общините, допринасящи за създаването на такъв екотуристически продукт./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.